Ljubovija je opština u zapadnoj Srbiji i ima površinu od 356 km2. Stanovnici ovaj kraj zovu Azbukovica, a sebe Azbukovčanima. Prema popisu iz 2002. opština Ljubovija ima oko 17.232 stanovnika, a 1961. godine imala je 25.000 žitelja. Znatan deo odselio se u Mačvu, ali i u Srem, područje Valjeva, Novog Sada, Beograda i drugih gradova. Najveće mesto je Ljubovija, sa oko 5.000 stanovnika, a postoji još 27 uglavnom manjih sela od kojih su najveća Crnča i Vrhpolje.

Najveći prirodni potencijal ovog kraja nalazi se na nadmorskoj visini od oko 190 m na ulazu u Azbukovicu, između Ljubovije i Bajine Bašte, kod mesta Okletac i 160 m kada je napušta kod Velike reke. Široka je oko 50 - 200 m, gradi brojna ostrva – ade i teče kroz Azbukovicu u dužini od 38 km.
Već tradicionalna manifestacija "Drinska regata" održava se svake druge subote jula i okuplja veliki broj posetilaca, a ljubitelji splavarenja imaju priliku da uživaju u njenim čarima.

Na oko 25 km od Ljubovije uzdiže se impresivna planina Bobija, sa najvišim vrhom Tornička Bobija (1272 m) i susednim vrhovima približne visine (Oštra stena, Opaljena stena, Crni vrh, Rilo, Palež, Krušik…) i jedina je u potpunosti na teritoriji Azbukovice. Celinu ove planine čini grebenski venac koji počinje iznad Gornje Ljuboviđe i pruža se ka istoku do vrha Rilo iznad Razbojišta (oko 10 km).
Planina je bogata vrlo jakim i hladnim izvorima pijaće vode na velikim nadmorskim visinama što je čini izuzetnom. Ovakvih izvora na Bobiji ima preko 100, a po čuvenju poznata je Dobra voda.

Planinarima se pruža mogućnost da markiranim planinarskim stazama upoznaju divne predele Azbukovice.
Nedaleko od Ljubovije nalazi se planina Bobija, koju zbog predivnih terena, bogatstva bilјnog i životinjskog sveta, mnogobrojnih izvora hladne i pitke vode, preporučujemo je planinarima, lovcima i svima koji žele da pobegnu od urbanog života. Planina je neverovatno lepo i primereno uređena, a da pri tom nije narušena prirodna ravnoteža.
U blizini se nalaze kanjoni Tribuće, Sušice, Ljuboviđe i Trešnjice. Na samoj planini nalazi se dom "Srbijašume" i crkva brvnara kod Dobre vode.