Predanje kaže da je manastir Svete Trojice, po mestu nazvan Čitluk, star oko 400 godina i da je među najstarijim pravoslavnim verskim spomenicima u ovom delu Podrinja. Podaci iz 1878. godine svedoče da je tada postojala crkva. Meštani i paroh 1966. godine, na temeljima stare crkve sagradili su novu. Crkva je posvećena Svetoj Trojici.


U temeljima je pronađena povelja koja potvrđuje da je crkva postojala 1816. godine. Smatra se da je ikonostas star preko 100 godina. Iako je oštećen, ima dosta sačuvanih elemenata. Kapija na ulazu u crkvu datira iz tog perioda. Blaženopočevši episkop šabačko - valjevski Jovan Velimirović, videvši ovo mesto, ostavio je nasledniku episkopu Šabačkom Lavrentiju blagoslov da se tu sagradi manastir. Novi zvonik sazidan je 1995. godine, a izgradnja konaka počela je 1999. godine. Od 1999. godine u manastir se naseljava monaštvo.


U ovom manastiru se nalazi kopija ikone Tihvinske Bogorodice.Ova čudotvorna ikona Presvete Bogorodice slavi se 26. juna / 9. jula i priziva se u pomoć za očuvanje zdravlja dece. Na severnom stubu stare crkve iz 1878. godine bila je oslikana ikona Bogorodice. Kiša i loše vreme, crkvu su najviše oštetili baš sa severne strane. Boja sa ikone se razlivala usled prokišnjavanja krova i ikona je propadala. Sveštenik, Otac Kozlov, koji je došao iz Rusije posle progona monaha, uvreme Oktobarske revolucije, hteo je da prekreči ikonu, da bi crkva izgledala lepše. Kada je prekrečio crkvu, iste noći mu se javila Presveta Bogorodica i rekla mu da nije trebalo to da učini. Sutradan je pokušao da ispravi grešku, ali bezuspešno. Te noći, projavljeno mu je da će doživeti neku neprijatnost. Ubrzo posle toga njegov sin Oleg razboleo se i umro je. U znak pokajanja otac Kozlov je iz Rusije doneo kopiju ikone Tihvinske Bogorodice, koja se i danas nalazi u manastiru na istom stubu. Pred ovom ikonom, ljudi koji su pobožni i koji imaju jaku veru, doživeli su mnoga isceljenja i čuda.